Melisa Bitkisi Faydaları ve Zararları
- Melisa Bitkisi Faydaları ve Zararları
- Melisa Bitkisi Faydaları ve Zararları
- Melisa Bitkisi Faydaları
- Melisa Bitkisi Zararları
Melisa Bitkisi Faydaları ve Zararları
Melisa bitkisinin tarihçesi Orta Çağa kadar uzanmaktadır. Melisa bitkisi nane familyasından gelmektedir. Genellikle Avrupa’da ve Akdeniz bölgesinin kıyılarında yetiştirilmektedir. Yaz aylarında çiçek açan melisa, koku olarak limona benzetilmektedir. Melisa bitkisi çoğunlukla kurumuş olarak tercih edilmektedir.
Eskiden sadece böcek ısırıklarında kullanılan melisa bitkisi şimdilerde birçok sağlık alanında kullanılmaktadır. Halk arasında genel olarak yatıştırıcı özelliğiyle bilinse de bunun yanı sıra sağlığımız için sayısız faydası bulunmaktadır. Son dönemlerde daha çok çay şeklinde tüketilir. Melisa, insanlar tarafından uyku düzenini sağlama, stresi azaltma, kaygıyı azaltmak, iştah açmak, sindirimi kolaylaştırmak gibi problemlerde kullanmaktadırlar.
Melisa Bitkisi Faydaları
- Melisa bitkisi içinde bulundurduğu uçucu yağlar sayesinde vücut sindirimine yardımcı olur.
- Vücutta oluşan gazı atmada ve hazımsızlık gibi durumlarda da oldukça etkili bir bitkidir.
- Çok bilinmemekle birlikte melisa bitkisi bağışıklık sistemine de yardımcı olmaktadır. Melisada bulunan asitler vücudumuzdaki bağışıklık sistemini uyandırır ve güçlenmesini sağlar.
- Enfeksiyonlara karşı çok güçlü mücadele edebilir vücudumuza girmeye çalışan bakterileri tek seferde engellemektedir.
- Melisa içinde barındırdığı asitler nedeniyle antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
- Antibakteriyel özelliğiyle vücudumuzdaki hücrelerin korunmasında büyük bir rol üstlenir.
- Tüm bu yararların yanında melisa bitkisi, toksin atmakta oldukça başarılıdır. Bundan dolayı karaciğerlerin temizlenmesinde ki etkisi yadsınamaz.
- Son yapılan araştırmalara göre melisa otunun kan şekerimizi dengelemekte olduğu görülmüştür.
- Melisa bitkisinin hafıza gelişimi üzerindeki etkileri de halen klinik araştırmalar sayesinde bilimsel olarak kanıtlanmaya çalışılmaktadır.
- İçindeki öjenol maddesi beyine yapılan saldırıları engellemektedir.
- Felç tedavisinde de etkileri görülmüştür.
- Yatıştırıcı özelliği en çok bilinen etkilerinden biridir. Yeterli miktarda kullanım kişiye sakinlik vermektedir. Bu nedenle kaygı bozukluğu olan kişilerin kullanmasında çok yarar vardır.
- Sakinleştirmenin yanında uykusuzluğa da etkisi büyüktür. Uyku problemi çeken insanlara alternatif tıp alanında melisa çayı tavsiye edilmektedir.
- Sağlık sorunlarının yanında cilt bakımı içinde bulunulmaz bir nimettir. Birçok kozmetik ürününde kullanılan melisa bitkisi, cildi yumuşatmaktadır ve kırışıklıkları en aza indirgemektedir.
- Melisanın içerisinde bulunan asitler virüslerle savaşabildiğinden cildimizde yara ve uçuk tedavisinde de kullanılmaktadır.
Melisa Bitkisi Zararları
Diğer bitkilerin aksine melisa bitkisinin vücudumuza zararlı etkileri pek görülmemiştir. Kaygı ve uykusuzluk problemi için tüketen kişiler eğer ilaç kullanıyorlarsa, beraber kullanmamalıdır. Çünkü ilaç ve melisa bitkisi bir arada kullanıldığında ilacın etkisi indirgenmektedir. Ağız yoluyla tüketildiğinde ise mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi yan etkiler görülmüştür. Bu tarz önemli bitkiler bilinçsiz kullanılmamalıdır. Doz aşımı her bitki için en önemli husustur. Bu nedenle çok dikkat edilmelidir.
Ayrıca yukarıda sayılan tüm rahatsızlıklarda öncelikle uzman bir Tıp doktoruna başvurmanız gerekmektedir. Şayet bitkisel tedavi deneyecekseniz bile bunu doktorunuza danışarak denemelisiniz.